56. El Puerto de Santa Maria, Spanien

Vi kunne mærke, at det var blevet efterår. Vi fik en ordentlig regnskylle, da vi ankom til Santa Maria, men som vi efterhånden har oplevet mange gange, bliver det hurtigt varmt og tørt igen.

Santa Maria

Santa Maria

Marinaen, som hedder Real Club Nautico Puerto de Santa Maria,  RCNPSM, ligger på den ene flodbred af floden Rio Guadalete.

Rio Guadalete

Sydvest for ligger Cadiz, en kommerciel havn med industri og færger. Lidt vest for ligger Marina Sherry, en stor flot marina, der desværre blev projekteret for stort tilbage i 1985.

I dag står mange af bygningerne tomme, der er kun et hotel og 33 lejligheder i brug, men tilsyneladende fungerer marinaen fint.

Marina Sherry

Marina Sherry

Vi spadserede rundt i Santa Maria, som har en gammel bymidte og er udbygget med mere moderne byggerier i periferien.

Domkirken i Santa maria

Vi kom til katedralen på Plaza de España. En messe var lige forbi, så vi kunne gå ind og kigge uden problemer. Den er meget flot, men da vi havde beundret dens indre og ville ud, var døren lukket!

Domkirken i Santa Maria

Heldigvis var der en  señorita, der kunne vise os vej, bag om alteret og ud.

Ude igen, gik vi til turistinformationen. Den er indrettet i lokalerne i Palacio de Aranibar, et hus opført af en af byens tidligere store mænd. Han var kaptajn, ejer af vingårde, grundlægger af et kvindehospital, medlem af kommunalbestyrelsen og en af de største købmænd i byen, der handlede i Vestindien.

Palacio de Aranibar

Huset var rigtig flot og der er mange af den slags huse i byen, da byen var centrum for skibshandelen.

Et andet erhverv, der senere fik til huse i byen, er sherry fremstilling. Beliggenheden med den tørre vestenvind og den fugtige østenvind, er perfekt.

De fem bodegaer i byen

Der er 5 store sherry bodegaer i byen og vi var på en guidet rundvisning med Jeanette og Dan på en regnvejrsdag i Bodega Gutiérrez – Colosia.

Bodega Gutièrrez-Colosia

Bodega Gutièrrez-Colosia

Vi fik en spændende guidet tur og efterfølgende smagsprøver af 6 forskellige slags sherry og der er virkelig forskel.

Bodega Gutièrrez-Colosia

Smagsprøver

Sherry bliver kort fortalt produceret lidt som rugbrød…..man har en tønde, man tapper 1/3 af, så har man en anden tønde med lidt yngre vin, man tapper 1/3 af og hælder i den første tønde.

Så tager man 1/3 fra en tønde med helt ung vin og hælder det i nr 2. På den måde bliver ung, lidt ældre og gammel vin blandet og når sherryen har været i den sidste tønde minimum 4 måneder, tapper man 1/3 af og starter igen. (Surdejs princippet) Derfor har sherry ikke noget med årgange at gøre, som f eks portvin.

Gutièrrez – Colosia Bodega startede i 1838 og er et familieforetagende. Den største sherry producent i området er Bodega Osborne, den med tyren. Den kæmpestore tyr, 14 m høj, er placeret alle steder i hele Andalusien, på bakketoppe, i rundkørsler osv.

Den med tyren

Tyren har også stor betydning for spanierne i forbindelse med tyrefægtning. Det er fortsat en folkefornøjelse i april og august måned, at tage til tyrefægtning.

Den spanske region Catalonien forbød tyrefægtning i 2010, men en spansk domstol tvang regionen til at lovliggøre det igen, idet de mener, det er en kulturarv og ikke dyremishandling.

Royal Plaza de Toros

Vi så tyrefægterarenaen i Santa Maria og havde mulighed for at komme ind i selve ringen.

Royal Plaza de Toros

Den er fra 1880 og er den tredje største i Spanien. Selve arenaen er 99 m i diameter og der er plads til 12.186 tilskuere.

Der er specielle pladser til lægen og dyrlægen og det er til tider nødvendigt, at de er der, kan man se på rækværket.

Der er en stor kongelig tribune og den tidligere Kong Juan Carlos har da også været tilskuer i arenaen.

Turen gik videre til den anden ende af byen og vi fandt ud af, at det faktisk vrimler med storke hernede. De sad på katedralen og på mange forskellige højdepunkter i byen.

Noget af et særsyn for os danskere, hvor storken er en kærkommen gæst, men næsten ikke findes mere.

Nede ved havnefronten så vi et tappested, Fuente de las Galeras, som betyder noget i retningen af: Kabyssernes kilde. Det er fra 1735, hvor en fremsynet mand fik lavet det, så søfolk, der lagde til, havde let adgang til vand. Samtidig blev hele byen kloakeret og fik ført underjordiske vandrør rundt. Et meget stort fremskridt på den tid.

Fuentes de las Galeras

Det var efterhånden blevet 23/10 og vi hentede Jeanette og Dan i lufthavnen i Sevilla. Vi havde aftalt, at leje bil hele ugen, der var så mange steder, vi gerne ville besøge.